Turystyczna miejscowość a praca w gastronomii

praca w gastronomii

Tykocin jest oddalony od Białegostoku o 27 kilometrów i zamieszkuje go zaledwie 7 tysięcy osób. Miejscowość ta częściowo leży w obszarze Narwiańskiego Parku Narodowego, a poza wyjątkową przyrodą nie brakuje tutaj unikatowych zabytków takich, jak dworki, kościoły czy też XVI-wieczny zamek. Urlopowicze przybywający do Tykocina chętnie odwiedzają punkty widokowe i stadninę koni, a także korzystają z tras rowerowych oraz kajakowych. Szacunki mówią, że miasteczko rocznie odwiedza nawet  80 tysięcy turystów.

Dość oczywistą sprawą wydaje się, że osoby pracujące w Tykocinie są związane z branżą gastronomiczną oraz hotelarską. Obecnie jest duże zapotrzebowanie na pracowników gastronomii w tym, szefów kuchni czy kucharzy. Chętnych brakuje zwłaszcza na takie stanowiska, jak kelner czy pomoc kuchenna, gdyż zarobki pozostawiają wiele do życzenia. Jednak w małych miejscowościach o turystycznym charakterze, tego rodzaju zajęcia mogą się cieszyć sporym zainteresowaniem.

Z pewnością pracę w restauracji można znaleźć dość szybko, ale solidna pensja, to raczej  kwestia napiwków. Wiadomo, że więcej gości przybywa w okresie letnim. Można się więc spodziewać, że niektóre oferty pracy w Tykocinie, to jedynie praca sezonowa. Jeśli zastanawiasz się nad podjęciem pracy na przykład jako kelner, to musisz się liczyć z tym, że w gastronomii często pracuje się po 12 godzin na dobę do późnych godzin nocnych.  Z drugiej strony, praca w restauracji czy w hotelu daje możliwość spotykania ciekawych ludzi i poznania zasad savoir-vivre’u.

1 komentarz

  1. Cecylia

    praca w gastronomii nie jest łatwym kawałkiem chleba, trzeba się przygotować na ciężką harówkę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *